top of page

סייקי שיאצו ביפנית הפילוסופיה של הסייקי שיאצו

מאת: צביקה קליסר

 

הסייקי שיאצו התפתח מיסודות רפואת המזרח והוא מכיל את הבסיס לגישות הטיפוליות העתיקות הסיניות וגישות הריפוי שהתפתחו מאוחר יותר ביפן.

הסייקי שיאצו כשיטת טיפול נותן מקום למסורות הריפוי העתיקות שמקורן במזרח. ייחודו בבהירות הראייה וההבנה של יסודות הקי ובהשלת ערפל המיסטיות של עולם הקי.

הסייקי שיאצו מגיש לתלמיד המערבי את היכולת להתחבר עם עולם הקי מבלי שיידרש להפוך לנזיר זן או לאיש טאו; להתחבר למקום המשותף לכל התרבויות, הדתות והמסורות, אל הלב, הסייקי הפנימי. כל תלמיד יכול לעשות זאת בפשטות ובטבעיות מהמקום בו הוא נמצא.

פילוסופיית המזרח דוגלת בכוחות המשלימים, יין ויאנג, יסודות הקיום של עולם הרוח, הנפש והחומר. על כוחות מנוגדים משלימים אלה נכתב רבות ואין צורך להוסיף על כך.

גישת הלימוד

לאור ניסיוני הרב בהוראת עקרונות אלה לתלמידים מערביים ויפנים, לא פעם שאלתי את עצמי האם משהו אינו חסר?

הגישות הפילוסופיות של הבודהיזם, הזן, ההינדואיזם והטאואיזם דוגלות באי שפיטה ובקבלה של הקיים, ההווה והאחר. הכוחות המנוגדים, יין ויאנג, על פי גישות אלה, משלימים זה את זה ולכן אין טוב ואין רע אלא רק – "יש". אלא שלאורך ההיסטוריה, לא תמיד ולא בכל מצב גישות אלו הוכיחו את עצמן: הפער בין הפילוסופיה לחיי היום יום היה (ועודנו) גדול מדי.

במהלך ההתנסות שלי בהוראה מול תלמידים מתרבויות ודתות שונות, צפיתי שוב ושוב כיצד תלמידים נופלים למלכודת השפיטה העצמית. עוסקים בהשוואה בין "הטוב" ל-"רע"; "הנכון" ל -"לא נכון", "הצודק" ל -"לא צודק", וכן הלאה.

שנים רבות חקרתי את העניין ותהיתי – מהי הדרך הנכונה להביא את התלמיד למצב של התבוננות נטולת שפיטה וקבלה אמיתית של עצמו ושל המטופל?

אם יש טוב ורע, שני כוחות מנוגדים, כיצד אנו מאחדים ביניהם כך שישלימו האחד את השני? כיצד אנחנו כבני אדם נצליח לקבל אותם כמשלימים בתוכנו הלכה למעשה ולא כאידאל נשגב על הנייר…?

את התשובה מצאתי בכוח השלישי – הסייקי.

המילה סייקי נכתבת בקאנג'י (סימן בכתב הסיני) בכמה צורות. משמעותה – אנרגיה חיובית, ההפוכה מהג'אקי שהיא האנרגיה השלילית.

בסייקי שיאצו, המילה סייקי נכתבת בדרך שונה. סיי – חיים וקי – אנרגיה, כלומר – אנרגיית החיים. האנרגיה המכילה את שני הכוחות המנוגדים, היין והיאנג, הסייקי והג'אקי.

הסייקי היא האנרגיה הראשונית, הקמאית, זו שהיתה קיימת עוד בטרם התחולל הפיצול ליין ויאנג ולכן היא מכילה את שניהם. איכותה שונה מזו של היין והיאנג. החיבור אל הסייקי מוביל אותנו להבנה ולהסתכלות מזווית שונה, ממבט תלת ממדי שהוא מעבר לדו ממד של היין והיאנג.

הסייקי היא האנרגיה שקדמה לכל, שיצרה את היקום, לפני המפץ הגדול או הצמצום. הסייקי היא ה"טהירו". היא זו שממנה נוצרו היין והיאנג שנדרשו על מנת לחולל את תופעת החיים (הרוח והחומר) בעולם שאנו מכירים. הסייקי היא האור האינסופי, הנתינה האינסופית, המקור, יסוד היקום.

כיצד אנו כבני אדם יכולים להתחבר לאנרגיה טהורה זו?

כל אדם באשר הוא, ללא הבדל דת, גזע, מסורת, תרבות, מין, "טוב או רע", מכיל בלבו ניצוץ של האנרגיה הזו. בכל אדם באשר הוא קיים הסייקי הפנימי, ניצוץ הטהירו. החיבור לסייקי הפנימי מאפשר לכל אחד הסתכלות אחרת על חייו ועל חיי האחר.

הטיפול

בסייקי שיאצו המטפל מחובר לסייקי הפנימי שבתוכו ומתאחד עם הסייקי הפנימי של המטופל. כך מתהווה ריפוי עמוק בגוף ובנפש.

החיבור בין הסייקי הפנימי של המטפל עם הסייקי הפנימי של המטופל, מנטרל כל שפיטה של טוב ורע.

פיתוח שיטת הטיפול בסייקי שיאצו מביא את התלמיד, המטפל והמטופל לאפקטיביות טיפולית שלא נודעה בעבר.

ההתמקדות כעת אינה עוד בניסיון להביא לאיזון בין היין ליאנג או הקיו לג'יטסו, וגם לא בניסיון לשחרר את הג'אקי של המטופל. ההתמקדות היא בסייקי של המטופל – בהעצמת כוח הריפוי הפנימי שלו, ולא עוד בניסיון "לתקן" את מצבו.

החיבור העמוק לסייקי הפנימי מאפשר למטפל לטפל במרידיאן הקיו ללא שפיטת מצבו של המטופל. הוא גם מאפשר למטופל לקבל את תהליך הריפוי ואת עצמו בקלות רבה יותר.

לימוד שיטת הסייקי שיאצו מביא את התלמיד להתבוננות בהירה בעולם הקי, ולחיבור יציב ועמוק עם מערכת המרידיאנים המקיפה את הגוף. כך ניתן לבצע אבחון מרידיאנים מדויק יותר, ולהעניק טיפול אפקטיבי יותר המותאם לסימפטומים הרווחים בעידן בו אנו חיים.

הסייקי שיאצו היא שיטת טיפול ודרך חיים.

יחודיות הסייקי שיאצו

מרכז הסייקי שיאצו
בית ספר להכשרת מטפלים
bottom of page